zondag 20 maart 2011

Werk in uitvoering

Het was even stil op mijn log. Niet dat ik er geen zin in had, maar het kwam er even niet van. Ik moest mijn tijd wat verdelen, tussen een aantal belangrijke zaken.
En toen is het log er even bij gebleven.

Een van de dingen, die ik heb gedaan is boetseren. Maar voordat ik kan gaan boetseren, moet ik natuurlijk eerst wel even bedacht hebben wat ik ga doen. Daarvoor heb ik in dit geval een schets gemaakt van een “beeld” van drie mensfiguren, die tegen elkaar leunen.


Nou maak je in eerste instantie een massief beeld, dat je als het bijna af is, zeg maar voor het fijn afwerken, doormidden snijdt, om het dan uit te hollen en het daarna weer aan elkaar plakt.
Ik wilde wat anders proberen. Het idee was bij me op gekomen, om een soort mal te maken, waar ik de chamotteklei omheen wilde maken. Ik ben dus wat aan het figuurzagen gegaan en heb van een paar afvalstukken triplex een mal gemaakt.


(uit deze plaat heb ik de mal gezaagd)

Hieromheen heb ik een plastic zak geplakt, zodat het hout niet vast zou komen te zitten aan de natte klei.


Afgelopen dinsdag heb ik het uitgeprobeerd. Ik heb de klei om de Mal heen gemaakt, in de vorm van het beeld, dat ik had getekend. Dat werkte prima. Omdat de klei behoorlijk vochtig was, heb ik met een föhn het beeld wat gedroogd. Hierdoor werd het wat steviger.

Toen kwam het spannende deel, want wilden de triplex platen wel uit het beeld en zo ja, bleef het beeld wel heel????

Het antwoord: Ja, het lukte. Platen er uit en ziehier, het beeld.
Zo, deze is klaar. Nou nog een poosje drogen en dan biscuit bakken in de elektrische oven.
Dan nog glazuren en dan op de laatste cursusavond, dan gaat dit beeld in de Raku oven. En dan maar hopen, dat de kleuren en het craquelé zo mooi wordt als ik het graag wil hebben.

Het blijft altijd spannend. Ik zal laten zien, hoe het is geworden.

Tot de volgende keer

4 opmerkingen:

 1. Hoi Kiepkerel,
  Leuk om te zien wat je aan het maken bent, is het naar je zin geworden? Ben heel benieuwd naar het raku stoken en hoe het er dan uitziet... kom dus terug om te kijken!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi uitgedacht en geweldig dat het ook werkt!
  Ben benieuwd hoe het resultaat wordt na het raku stoken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ben trots op je.
  Je maakt zulke mooie dingen! Je zou eens alles wat je gemaakt hebt op de foto moeten zetten en hier publiceren. Moet je echt eens doen!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Balsemien. Ja hoor, het beeld is helemaal naar mijn zin. Het is afgewerkt en staat nu te drogen. Nog even bakken en dan is't klaar voor de Raku.
  @Kwebbel. Ja, leuk dat het werkte. Het is eigenlijk heel simpel, maar dat zijn uitvindingen vaak ook.
  @JeeBee. Dank je wel. Ik zal binnenkort eens foto's maken en dan komt hier een kleine expositie.

  BeantwoordenVerwijderen